Aktuality stravování

 

Do dětského jídelníčku jsme zařadili ovesné kaše z vloček s klíčky, které mají vyjímečnou chuť a obsahují lehce rozpustnou vlákninu. Ovesné klíčky obsahují oproti ostatním obilovinám vysoké množství tuku, z největší části ho tvoří nenasycené mastné kyseliny tolik potřebné pro naše zdraví a vysoký obsah vlákniny zajistí dlouhý pocit nasycení .

Lahodné koktejly , které se podávají dětem při odpolední svačině jsou namíchány se zakysanou smetanou nebo jogurtem. Bývají ochuceny ovocem s banány, přislazené medem a splňují tak výživovou hodnotu pro děti.

 

 K přípravě pokrmů jsme nově zařadili tyto suroviny :

Dýňový olej

- panenský dýňový olej je získáván ze semínek dýně oranžové

-  je bohatým zdrojem minerálních látek a vitamínů ( zinek, vápník, železo,draslík,selen, vit. A,C,E a skupina vit.skupiny B)

- posiluje imunitní systém a dodává tělu energii

- vhodný pro studenou kuchyni

 

Rýžový olej

- získává se z rýžových klíčků a otrub

- má unikátní složení bohaté na vitamíny, minerály, mastné kyseliny, ale i antioxidanty

- je lehce stravitelný a vhodný do studené kuchyně, k pečení, smažení

 

Řepkový olej

- získává se ze semen řepky olejky podle standardních mezinárodních postupů

- svým složením a zdravotními účinky se podobá olivovému oleji (pozitivní zdravotní účinky jsou zaručeny pouze v konzumaci přiměřeného množství)

- podporuje imunitní systém, ochraňuje buňky před radikály

- prevence vzniku rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění

- podporuje trávení a stolici

- je vhodný na studenou i teplou přípravu jídel

 

Olivový olej

- olivy jsou plodem Olivovníku evropského

- snižuje vysoký cholesterol – olivový olej je tuk, ale jeho poměr omega 3 a 6 mastných kyselin dokáže eliminovat “špatný” cholesterol z Vašeho organism

- prevence kardiovaskulárních onemocnění a prevence rakovin

- tuky v olivovém oleji posilují srdeční sval a cév

- zlepšuje trávení – dobré tuky v olivovém oleji podporují trávení na místo toho, aby ho zatěžovaly

- účinně detoxikuje organismus

- má antibakteriální a antiseptické účinky

- vyšší obsah omega 6 mastných kyselin a minerálů prospívá i nervovému systému, mozku a paměti

 - pozitivní vliv má i  na kvalitu a pevnost kostí a kloubů

 

 

 Nápoje nedoslazujeme, k ochucení pokrmů používáme alternativy v podobě kokosového cukru či sirupů

(rýžový,datlový,borůvkový,čekankový).