Aktuality stravování
Do dětského jídelníčku jsme zařadili ovesné kaše z vloček s klíčky, které mají vyjímečnou chuť a obsahují lehce rozpustnou vlákninu. Ovesné klíčky obsahují oproti ostatním obilovinám vysoké množství tuku, z největší části ho tvoří nenasycené mastné kyseliny tolik potřebné pro naše zdraví a vysoký obsah vlákniny zajistí dlouhý pocit nasycení.
Lahodné koktejly, které se podávají dětem při odpolední svačině jsou namíchány se zakysanou smetanou nebo jogurtem. Bývají ochuceny ovocem s banány, přislazené medem a splňují tak výživovou hodnotu pro děti.
K přípravě pokrmů jsme nově zařadili tyto suroviny:
Dýňový olej
- panenský dýňový olej je získáván ze semínek dýně oranžové
- je bohatým zdrojem minerálních látek a vitamínů (zinek, vápník, železo, draslík, selen, vitamíny A,C,E a vitamíny skupiny B)
- posiluje imunitní systém a dodává tělu energii
- vhodný pro studenou kuchyni
Rýžový olej
- získává se z rýžových klíčků a otrub
- má unikátní složení bohaté na vitamíny, minerály, mastné kyseliny, ale i antioxidanty
- je lehce stravitelný a vhodný do studené kuchyně, k pečení, smažení
Řepkový olej
- získává se ze semen řepky olejky podle standardních mezinárodních postupů
- svým složením a zdravotními účinky se podobá olivovému oleji (pozitivní zdravotní účinky jsou zaručeny pouze v konzumaci přiměřeného množství)
- podporuje imunitní systém, ochraňuje buňky před radikály
- prevence vzniku rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění
- podporuje trávení a stolici
- je vhodný na studenou i teplou přípravu jídel
Olivový olej
- olivy jsou plodem Olivovníku evropského
- snižuje vysoký cholesterol – olivový olej je tuk, ale jeho poměr omega 3 a 6 mastných kyselin dokáže eliminovat “špatný” cholesterol z Vašeho organismu
- prevence kardiovaskulárních onemocnění a prevence rakovin
- tuky v olivovém oleji posilují srdeční sval a cév
- zlepšuje trávení – dobré tuky v olivovém oleji podporují trávení na místo toho, aby ho zatěžovaly
- účinně detoxikuje organismus
- má antibakteriální a antiseptické účinky
- vyšší obsah omega 6 mastných kyselin a minerálů prospívá i nervovému systému, mozku a paměti
- pozitivní vliv má i na kvalitu a pevnost kostí a kloubů
Nápoje nedoslazujeme, k ochucení pokrmů používáme alternativy v podobě kokosového cukru či sirupů (rýžový, datlový, borůvkový, čekankový).