Aktuality stravování

Do dětského jídelníčku jsme zařadili ovesné kaše z vloček s klíčky, které mají vyjímečnou chuť a obsahují lehce rozpustnou vlákninu. Ovesné klíčky obsahují oproti ostatním obilovinám vysoké množství tuku, z největší části ho tvoří nenasycené mastné kyseliny tolik potřebné pro naše zdraví a vysoký obsah vlákniny zajistí dlouhý pocit nasycení.

Lahodné koktejly, které se podávají dětem při odpolední svačině jsou namíchány se zakysanou smetanou nebo jogurtem. Bývají ochuceny ovocem s banány, přislazené medem a splňují tak výživovou hodnotu pro děti.

K přípravě pokrmů jsme nově zařadili tyto suroviny:

Dýňový olej

  • panenský dýňový olej je získáván ze semínek dýně oranžové
  • je bohatým zdrojem minerálních látek a vitamínů (zinek, vápník, železo, draslík, selen, vitamíny A,C,E a vitamíny skupiny B)
  • posiluje imunitní systém a dodává tělu energii
  • vhodný pro studenou kuchyni

Rýžový olej

  • získává se z rýžových klíčků a otrub
  • má unikátní složení bohaté na vitamíny, minerály, mastné kyseliny, ale i antioxidanty
  • je lehce stravitelný a vhodný do studené kuchyně, k pečení, smažení

Řepkový olej

  • získává se ze semen řepky olejky podle standardních mezinárodních postupů
  • svým složením a zdravotními účinky se podobá olivovému oleji (pozitivní zdravotní účinky jsou zaručeny pouze v konzumaci přiměřeného množství)
  • podporuje imunitní systém, ochraňuje buňky před radikály
  • prevence vzniku rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění
  • podporuje trávení a stolici
  • je vhodný na studenou i teplou přípravu jídel

Olivový olej

  • olivy jsou plodem Olivovníku evropského
  • snižuje vysoký cholesterol – olivový olej je tuk, ale jeho poměr omega 3 a 6 mastných kyselin dokáže eliminovat “špatný” cholesterol z Vašeho organismu
  • prevence kardiovaskulárních onemocnění a prevence rakovin
  • tuky v olivovém oleji posilují srdeční sval a cév
  • zlepšuje trávení – dobré tuky v olivovém oleji podporují trávení na místo toho, aby ho zatěžovaly
  • účinně detoxikuje organismus
  • má antibakteriální a antiseptické účinky
  • vyšší obsah omega 6 mastných kyselin a minerálů prospívá i nervovému systému, mozku a paměti
  • pozitivní vliv má i na kvalitu a pevnost kostí a kloubů

Nápoje nedoslazujeme, k ochucení pokrmů používáme alternativy v podobě kokosového cukru či sirupů (rýžový, datlový, borůvkový, čekankový).